BMX Løb

BMX er en cykelsportsgren, og BMX er en forkortelse af det engelske ord ”Bicycle Moto Cross”. BMX-sporten stammer fra Californien i USA fra omkring 1969, hvor børn og teenagerne begyndte at konkurrere på deres cykler på jordbaner for at efterlignede deres motocross-helte med deres cykler, hvoraf navnet kommer. Sporten foregår oftest på en 20″ hjulstørrelses cykel. Der er flere måder at dyrke sporten på, og efter hvilken forgrening man vælger, har man forskellige typer stel. Dog er der mange kørere, der kombinerer de forskellige stiltyper, og dyrker en eller flere af dem samtidig.

BMX er en af cykelsportens mest intense sprintdiscipliner, hvor teknik, overblik og styrke skal gå op i en højere enhed. BMX-race går ud på at komme først gennem en kort bane, der indeholder forskellige forhindringer i form af hop og sving, hvor de hurtigste ryttere kan nå op på 40-50 km/t og gennemfører et heat på 35-40 sekunder.

BMX foregår på en bane, der er bygget til formålet. Banerne er generelt lavet af kompakt jord og belægning og er omkring 400 meter lange. Man starter otte kørere ad gangen, som alle sendes af sted fra en startrampe (gate). Løbet køres over tre heat, som alle tæller med i den endelige placering. De fire hurtigste kørere går videre til finalen, hvor der kun køres et heat. Løbene varer – alt efter niveau – under et minut og bliver skudt i gang hurtigt efter hinanden, hvilket giver en spændende non-stop konkurrencedag for både ryttere og tilskuere. Man kan begynde at køre BMX, så snart man kan cykle uden støttehjul – og der er ingen øvre aldersgrænse.

Der køres om titler lige fra landsdelsmester til dansk-, nordisk-, europæisk- og verdensmestertitler. Den 30. juni 2003 besluttede den Internationale Olympiske Komite (IOC), at BMX racing bliver en fast del af det olympiske program fra 2008.